İslami Hat Yazılı Tablo Modelleri

İslami Hat Yazılı Tablo Modelleri

Arap harfleri ile belli ölçülere bağlı kalarak estetik yazı yazma olarak tanımlanan hat sanatı yüzyıllar boyunca gelişmiş ve değişik formlarda icra edilmiştir. Hat sanatı ile uğraşan hattatların da kendi özünden katarak geliştirdiği bu yazı çeşidi günümüzde tablo olarak evlerin en güzel köşelerinde yer almaktadır. Harflere ahenkli ve anlamlı bir şekilde biçim vererek yapılan hat sanatı ve İslami hat yazılı tablo modelleri ile ilgili bilgi almak için derlediğimiz yazıyı okuyabilirsiniz. 

Hat Sanatı Nedir? Hat Sanatı Yazı Türleri Nelerdir?

Tanım olarak çizgi anlamına gelen hat kavramı Kuran harflerini kullanarak belli biçim ve formda güzel yazı yazma sanatıdır. Hat sanatı ile uğraşan hattatlara ilham veren Kuran harflerinin naif bir şekilde yazılmasıdır. 6. ve 10. yüzyıllar arasında ortaya çıkan hat sanatı zaman içinde gelişmiş farklı türleri ortaya çıkmış, bazı hat yazısı türleri kullanılmaktan vazgeçilmiştir. Özellikle Osmanlı döneminde ilerleme kaydeden hat sanatı günümüze kadar ulaşarak hak ettiği değeri çeşitli eserlerde var olarak almıştır.

Hat sanatında ilerlemek ve ustalık seviyesine ulaşmak yıllar boyunca verilen emeğin karşılığında olur. Hakiki bir hattatın elinden çıkan bir eser çok değerlidir. Usta hattatların elinden çıkan İslam hat yazısı türleri şu şekildedir: 

Kufi Hat

İsmini hicret için gidilen ve İslamiyet için önemli bir şehir haline gelen Kufe şehrinden alan kufi yazı, bilinen en eski hat yazısı türüdür. Köşeli ve geometrik bir şekilde yazılan kufi yazı mimaride kullanılmasının yanı sıra İslami hat yazılı tablo modelleri olarak da günümüzde duvar sanatının güzel bir örneği olmaya devam etmektedir.

Sülüs Hat

Genel olarak cami, medrese, kervansaray ve mezar taşlarında kullanılan sülüs yazı, daha yumuşak hatlara sahip bir hat yazısı türüdür. Hat sanatında sık kullanılan bir yazı çeşidi olan sülüs hat üçte ikisi düz üçte biri ise yuvarlak formda yazılır.

Nesih Hat

Kur’an-ı Kerim sayfalarının genellikle yazıldığı hat yazısı türüdür. Sülüs hattın daha küçük şekli ile yazılmış halidir. 

Rika Hat

Daha çok Osmanlı Türklerinin kullandığı seri bir şekilde yazılan el yazısı biçimidir. Osmanlı’da vakıf işlerinde ve icazetnameleri yazarken kullanılırken günümüzde Kur’an-ı Kerim’in sonundaki duaların yazımında kullanılmaya devam etmektedir. 

Reyhani Hat

İsmini reyhan çiçeğinden alan reyhani hat Kur’an-ı Kerim’in yazılmasında kullanılan bir hat yazısı türüdür. Kur’an-ı Kerim kitabetinde ve kitap sanatlarında kullanılmıştır. Nesih yazıya göre bazı harfleri daha büyük ve genişcedir. 

Tevki Hat

Genellikle vakıf işlerinde ve halifelerin mektuplarında kullanılmış olan tevki hat birleşmeyen harfleri birbirine bağlayan özelliği ile bilinir. 

Zaman içinde gelişim gösteren ve İslamiyet’in yayılması ile farklı ülkelerde farklı yazı türleri ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki hat yazılarına ek olarak talik hat, divani hat, muhakkak hat, müsenna hat ve siyakat hat yazısı türleri de vardır. 

Hat sanatı yazı türleri ile yazılan dini hat yazılı tablo çeşitleri yaşam alanı olan evlerde çeşitli malzemelere uygulanarak evleri güzelleştirirken İslamiyet’in zarif ruhunu da yansıtmaktadır. 

 

İslami hat yazılı tablo modelleriKufi Hatlı İslami Metal Tablo

İslami Hat Yazılı Tablo Modelleri Hangi Özelliktedir?

Çeşitli malzemelerle ve çeşitli hat sanatı yazı türleri ile sanat eserine dönüşen Hat yazılı tablolar, her eve ve her duvara uygun dekoratif özelliğe sahip olacak kadar geniş ürün yelpazesine sahiptir. İslami hat yazılı tablo modelleri şu özelliklerde olabilir:

  • İslami hat yazılı tablo modelleri ahşap, metal gibi malzemeler ile üretilebildiği gibi, dijital baskı yoluyla da üretilebilir.
  • Ahşap tablolar ahşap üzerine icra edilebildiği gibi lazer kesim uygulaması da yapılabilir.
  • Ahşap tablolar doğal hali ile ya da akrilik boya ile renklendirilerek duvara asılmaya hazır hale gelir.
  • Metal tablolar dayanıklı ve uzun yıllar kullanılabilen bir tablo çeşididir.
  • Metal üzerine uygulanan boya yolu ile evlerin dizaynına uygun parlak veya mat tablolar elde edilebilir.
  • Metal tablo üzerine uygulanan boya ile altın ya da gümüş renkte şık tablolar üretilir.
  • Çeşitli hat yazı türleri ile Besmele, Kelime-i Tevhid, ayetler, Allah lafzı ve nebinin ismi, Esmaü’l Hüsna İslami hat yazılı tablo modellerinde en güzel halleri ile yer alır.
  • Sık kullanılan hat yazı örneklerinden kufi tablolar da ahşap veya metal tablolara uygulanabilir.
  • Hat sanatının sergilendiği bir diğer tablo modeli de dijital baskı yolu ile üretilen kanvas tablolardır. 

 

Hat sanatının en güzel örnekleri artık evlerde, ofislerde, ibadethanelerde bulunduğu alanı güzelleştirmeye devam etmektedir. Siz de hediye etmek veya evinizi inancınıza göre yansıtmak için İslami hat yazılı tablo modelleri tercih etmek isterseniz en güzel İslamic Wall Art tablolarını hemen inceleyebilirsiniz. https://islamicwallart.com.tr/collections/islami-dekorlar 

 


Yorum yap

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.