Ramazan Bayramı Ne Zaman? Sevincin Ayak Sesleri Yaklaşıyor

ramazan-kerim-yazili-raf-dekoru

Ramazan Bayramı’nı karşılamamıza az bir zaman kaldı. Rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan tüm bereketiyle devam ederken bizler de sağlık ve afiyetle yeni bir bayrama kavuşmayı arzuluyoruz.

Tutulan oruçlar, okunan Kur’anlar, kılınan teravihler, edilen tövbeler, paylaşılan özenli ve kalabalık sofralar ile bu kutlu ayın sonuna doğru geliyoruz. Ramazan ayını uğurlamanın hüznünü aynı zamanda da Ramazan Bayramı’nı karşılamanın sevincini yaşıyoruz. 

Ramazan ayının bitimiyle birlikte kutladığımız Ramazan Bayramı hadislerde Iyd’ül Fıtr yani Fıtır Bayramı olarak geçmektedir. Fıtır ise iftar yapmak, oruç açmak anlamına gelmektedir.

Oruç, namaz, zikir ve tefekkürle geçirmeye çalıştığımız bir ayın sonunda heybelerimizi doldurmuş olmayı ümit ediyoruz. 10 Nisan’ı Ramazan Bayramı’nın ilk günü olarak kutlayacağız.

Islamicwallart ailesi olarak biz de bayramın İslam alemine ve tüm dünyaya barış ve esenlik getirmesini diliyoruz.

Ramazan Bayramı İlk Kez Ne Zaman Kutlanmıştır? 

Ramazan Bayramı biz Müslümanların kutladığı iki büyük bayramdan biri. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine’ye hicret ettikten sonra şehir halkının yılın belirli zamanlarını birlikte eğlenerek kutladıklarını görmüştür. Bunlar gece gündüz eşitliğinin yaşandığı Nevruz ve Mihrican günleridir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Allahutaala size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı’nı hediye etti.” (Sünen-i Ebu Davut, Salat, 239) buyurmuştur.

Böylece cahiliye dönemine ait bu iki bayram yerine tüm İslam aleminin coşku ve sevinçle kutlayacağı Ramazan ve Kurban Bayramları'nı haber vermiştir.

Ramazan Bayramı ilk kez hicretin ikinci yılında kutlanmıştır.

Bayram, Ramazan ayının bitimiyle birlikte Şevval hilalini gördüğümüzde başlar. Şevval ayının ilk üç günü Ramazan Bayramı olarak kutlanır ve bayramın ilk günü oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Yani Ramazan Bayramı’nın ilk günü oruç tutmak helalden çok harama yakındır.

Ramazan Bayramı’nın Önemi Nedir?

ramazan-kerim-yazili-hilal-ve-yildiz-metal-masa-ve-raf-dekoru-islami-sanat-islamicwallart

Ramazan Bayramı, İslam alemi için manevi anlamı büyük bir dini bayramdır. Kardeşlik duygularımızı arttıran sevinç ve coşkuyla kutladığımız bu bayramın bizler için birçok önemi bulunmaktadır.

Ramazan Bayramı Bizleri Temizler ve Yeniler

Ramazan Bayramı oruç, namaz, zikir, tefekkür ve tövbe ile günahlardan arınmamıza vesile olan Ramazan ayının tamamlanmasını ve kutlanmasını ifade eder. Bayrama manevi anlamda yenilenerek gireriz. 

Ramazan Bayramı ile Oruç Tamamlanır

Ramazan Bayramı ile birlikte ayı boyunca tutmuş olduğumuz oruçlar tamamlanır. Oruçla sabır, irade, şükür ve empati gibi erdemli davranışları kazanmış olarak bayrama girmeyi ümit ederiz.

Ramazan Bayramı Bağları Güçlendirir

Ramazan Bayramı’nda aile büyükleri, komşu ve arkadaşlarımızı ziyaret ederiz. Onların da bizleri ziyaret etmesini bekleriz. Bu ziyaretler sadece bizi mutlu hissettirmekle kalmaz. Böylece sevdiklerimizle aramızdaki bağ ve ilişkiler güçlenir. Bunun yanı sıra sosyal ilişkilerin artmasına da vesile olur.

Ramazan Bayramı Toplumsal Dayanışma ve Yardımlaşmayı Arttırır

Ramazan Bayramı'nda namaz öncesi verilen fitreler ve bayramdaki hediyeleşme kültürü çok yapıcıdır. Toplumdaki yardımlaşma ve dayanışmayı arttırır, sosyal adalet ve eşitlik düşüncesinin oturtulmasına yardımcı olur.

Ramazan Bayramı İnsanlara Mutluluk Verir

Ramazan Bayramı ile hem hanelerimiz hem de içimiz mutlulukla dolar. Yaşlısı, genci ve çocuğu herkes bayram gününde sevinçlidir. Bu mutluluk insanların ve toplumun daha huzurlu olmasını sağlar.

Ramazan Bayramı Şükür Vesilesidir

Ramazan Bayramı, Allah'ın bize verdiği maddi ve manevi tüm nimetlerin şükrünü eda edebilmemiz için güzel bir vesiledir.

Ramazan Bayramı Vefa İklimidir

Ramazan Bayramı'nda sadece büyüklerimize ve akrabalarımıza değil kabir ziyaretleri ile ahiret yurduna göçmüş ölülerimize de vefa gösteririz. Dualarımızla onların sonsuz mutluluğa erişmelerini isteriz.

Ramazan Bayramı'nda Peygamberimiz’in Sünneti Yaşatılır

Ramazan Bayramı’ndaki davranışlarımızın çoğu Peygamber Efendimiz’in uygulaması ve tavsiyelerinden oluşur. Biz bu güzel bayram geleneklerini yaşarken bir taraftan da Peygamberimiz’in sünnetini yaşatmış oluruz.

Tüm bunlara bakıldığında Ramazan Bayramı alelade bir günün çok ötesindedir. Bayramın bize, içinde bulunduğumuz topluma ve İslam alemine güzellikler ve hayırlar getirdiğini görürüz.

Ramazan Bayramı Hazırlıkları Nelerdir?

Ramazan Bayramı'nı en güzel şekilde kutlamak için bazı hazırlıklar yaparız. Böylece bayramı ruhuna uygun bir şekilde ve sevdiklerimizle bir arada geçiririz. Ramazan Bayramı’nda hepimizin yaptığı hazırlıklar şunlardır:

  • Bayram temizliği yapılır.
  • Yeni kıyafetler alınır.
  • Bayramlık ikram alışverişi yapılır.
  • Bayram tatlıları hazırlanır.
  • Çocuklara verilecek bayram harçlıkları hazırlanır.
  • Bayram namazı saati öğrenilir ve gidilecek cami belirlenir.
  • Bayram tebrik kartları ve mesajları hazırlanır.

Bu hazırlıklar muhakkak ki Ramazan Bayramı’nın sevinç ve coşkusunu yaşamak adına çok önemlidir. Bayramı en güzel şekilde kutlamak, birlik ve beraberliği sağlamak adına hazırlıklar titizlikle yapılır.

Ramazan Bayramı Gelenekleri Nelerdir?

islami-hediye-olarak-ramazan-kerim-metal-pecete-susu-ramazan-suslemesi-islamicwallart

Ramazan Bayramı, İslam aleminde kendine has geleneklerle kutlanır.Bu gelenekler her ne kadar kültür ve coğrafyaya göre farklılıklar gösterse de birçok ortak özelliğe sahiptir.

Bayramın yaygın geleneklerinin kaynağı çoğu zaman Peygamber Efendimiz’in sünnetleridir. Bu gelenekleri sıralayacak olursak:

  • Bayram Namazı: Bayramın ilk günü hepimizin evinde tatlı bir telaş olur. Peygamber Efendimiz “Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır.” (Buhari,İdeyn,3) buyurmuştur. Bundan ötürü bayram sabahı camilere gidilip cemaatle namaz kılınır. Namaz çıkışında da toplu şekilde bayramlaşılır.
  • Kabir Ziyaretleri: Bayramda vefat eden yakınlarımızın kabirlerini ziyaret eder, onlar için dua ederiz. Böylece yakınlarımıza vefamızı göstermiş olur ve geçmişle olan bağımızı kavi hale getiririz.
  • Temizlik ve Yeni Kıyafetler: Bayramda vücut temizliğine dikkat etmek ve güzel kokular sürmek sünnettir. Bayramda temiz ve mümkünse yeni kıyafetler giymek güzel adetlerdendir.
  • Bayramlaşma: Bu güzel günde herkes birbirine iyi dileklerde bulunarak bayramlaşır. Bu gelenek sosyal bağları güçlendirme bakımından da oldukça önemlidir.
  • Misafirlik ve Akraba Ziyaretleri: Bayram boyunca aile büyükleri, akrabalar, arkadaşlar ve komşular ziyaret edilir. Bu ziyaretler hem kişiler arası iletişimi hem de sosyal ilişkileri güçlendirir.
  • Bayram İkramları: Bayramda misafirlere satın alınan ya da evde yapılan tatlılar ikram edilir. Bayramlaşmak için gelen çocuklara ise bayram şekeri verilir. Peygamber Efendimiz’in bayram sabahı hurma yemesi bayramda tatlı geleneğinin yaygınlaşmasında etkili olmuştur.
  • Yardımlaşma ve Paylaşma: Bayramda özellikle yoksullara yardım etmenin ve çocukları sevindirmenin yeri ayrıdır. Tüm din kardeşlerimizin bayramı mutlulukla geçirmesi için hareket etmek uhuvvetimizi arttırır ve Allah’ın bizden hoşnut olmasını sağlar.
  • Küslerin Barışması: Dinimizce Müslüman kardeşine küs kalmak tasvip edilmeyen bir davranıştır. Bayram vesilesiyle küslerin barışması veya barıştırılması güzel bir gelenektir.

Ramazan Bayramı’nda Özel Bir Hediye Vermek İster misiniz?

ayetel-kursi-parlak-metal-islami-tablo

Ramazan Bayramı’nın en güzel geleneklerinden biri bayram ziyaretleridir.

Bu ziyaretlerde gittiğimiz yere tatlı, lokum, kahve veya kolonya götürürüz.

Bu bayram ziyaretinizde bunların yanında sevdiklerinize güzel, zarif ve anlamlı bir hediye vermeye ne dersiniz? Böylece sevdikleriniz mutlu edebilir ve kendilerini manevi bir koruma altında hissettirebilirsiniz.
Sevdiklerinizin evini süsleyeceğiniz Ayet-el Kürsi ile:

  • Bolluk, bereket ve nasip sağlanır.
  • Sıkıntıları def edip kalplere inşirah verilir.
  • Hastalara şifa olunur.
  • Şeytanın kötülüklerinden korunulur.
  • Nazara karşı koruma sağlanır.
  • Cennetin kapıları aralanır.

Ayet-el Kürsi ve daha nice İslami tablo modellerine  islamicwallart sitesinden ulaşabilir, bayram vesilesi ile sevdiklerinize manevi bir hediye verebilirsiniz.

Paylaşmanın, kardeşliğin, mutluluğun, bolluk ve bereketin hepimizi kuşattığı nice bayramlara kavuşmak duasıyla hayırlı bayramlar dileriz.

 


Yorum yap

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.