Hz. Yunus: Günümüz Dünyası İçin Umut ve İman Dolu Nasihatlar

Hz. Yunus İslam, Yahudi ve Hristiyan rivayetlerinde bilinen saygın bir figürdür. Hikayesinde iman, tövbe ve Allah'ın (c.c.) sınırsız merhametinden bahsedilir. Bu olağanüstü peygamberin hayatını ve mesajını daha derinlemesine anlamak bütün Müslümanlar ve inançlılar için önem taşımaktadır.

Hz. Yunus'un Yolculuğu: Sınavlar ile Tövbe ve Kurtuluşa Ulaşma

Hz. Yunus Ninova şehrinin insanlarına rehberlik etmek için Allah (c.c.) tarafından gönderilmiş bir peygamberdi. İlk başlarda onlara Allah'ın (c.c.) mesajıyla geldiğinde ona kulak asmadılar ve ciddiye almadılar. Bu da onda derin bir umutsuzluk ve hayal kırıklığı hissi yaratmaya başladı. Görevinin boşa olduğunu düşünerek Hz. Yunus, Allah'ın (c.c.) bir sonraki emrini beklemeden şehri terk etti.


Bir gemiye binerek hem peygamberlik görevinden hem de Ninova şehrinden kaçmak istedi. Ancak yolculuk sırasında şiddetli bir fırtına ansızın kopuverdi. Gemideki yolcular ve mürettebat fırtınanın gemide bulunan biri için ilahi bir ceza olduğuna inanarak sorumlu olanın kim olduğunu bulmak için kura çektiler. Kurada da her ne hikmetse Hz. Yunus'un adı çıktı. Hatasını fark eden ve denizcileri kurtarmak isteyen Yunus kendisini denize atmaya karar verdi. Fakat bunun sonucunda kocaman bir balık onu tek seferde yuttu.


ninonav-şehri

Hz. Yunus balığın karnındayken derin bir düşünceye daldı; sabırsızlığının, aceleciliğinin ve umutsuzluğu düşmesinin yanlış olduğunu fark etti. En içtenlikle, “Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Seni bütün noksanlıklardan tenzih ederim. Gerçekten ben haksızlık edenlerden oldum.” (Kur'an, 21:87) ifadelerini kullanarak tövbe etti. Samimi şekilde tövbe ettikten sonra Allah (c.c.) balığa Yunus'u bir kıyıya bırakmasını emretti.


Hz. Yunus bu zorlu gelişmelerden sonra zayıf ve bitkin düştüğü için üzerinde gölge ve konfor sağlayan bir bitkiyle Allah (c.c.) tarafından korundu. Bu Allah'ın (c.c.) merhametinin bir başka işaretiydi. Dinlenip kendini topladıktan sonra Ninova’ya geri döndü. Bu sefer oradaki insanlar mesajındaki gerçekliği gördüler, tövbe ettiler ve şehir Allah'ın (c.c.) gazabından kurtuldu.


hzyunus-tasıyan-asur-gemisi

Hz. Yunus'un Evrensel Mesajı: Müslümanlar ve İnançlılar İçin Çıkarılacak Dersler 

Ninova şehri bir zamanlar Asur İmparatorluğu'nun başkenti olarakzenginliğiyle bilinirdi. Muhteşem mimarisi, geniş duvarları ve hareketlipazarlarıyla tanınıyordu. Dicle Nehri'nin doğu kıyısında yer alan bu şehirbüyük politik güç ve etkiye sahip bir yerdi. Ancak bu zenginliğin altında yatanahlaki bozulmalar ve art niyetlilik vardı.


Allah (c.c.) tarafından gönderilen Hz. Yunus, günahları yüzünden yaklaşanfelaketi insanlara bildirmek için geldiğinde başlangıçta şüpheli gözlerle veinatçı bakış açılarıyla karşılandı. Hz. Yunus'un mesajı tövbe etmek ve doğruyola dönmekti, ancak Ninova halkı aksi bir dik başlılıkla onun uyarılarınakulak asmadılar. Onların hırçınlığı ve başına gelebileceklerden endişe duymasısonucu Hz. Yunus şehri terk etmeye karar verdi. Buda onun büyük balıktarafından yutulduğu sürece yol açtı. 


Bu dramatik olayın ardından ve Yunus'unsonraki dönüşüyle Ninova halkı onun mesajını ciddiye almaya başladı vebütünşehirce tövbe ettiler. Kendiside bu sayede yanlış yapıldığı veya günahişlendiği zaman Allah’ın (c.c.) tövbe edildiği sürece hep affedici vemerhametli olduğunun canlı kanıtı olarak anılmaya başlandı.

hzyunus-yiyen-balina-kopek-balıgı

Hz. Yunus'un Mirasını Benimsemek: İmanın Ebedi Hikayesi

hzyunus-korumak-icin-buyutulen-bitki

Hz. Yunus’un hikayesi kadar kalıcı bir etkisi olan ve bütün insanlara hitapedebilecek evrensel mesajları içeren hikaye az sayıdadır. Zorlu sınavlarsonucunda kurtuluşa erme ile sonuçlanan bu rivayet Allah’ın (c.c.) sonsuzmerhametinin ve samimi şekilde tövbe etmenin hidayete kavuşturucu gücününkanıtı olmuştur ve bize daima bu önemli mesajları hatırlatır. Modern toplumgelişmeye ve zamanlar değişmeye devam etse bile Hz. Yunus’un hikayesinininsanın nasihat alabileceği bir hikaye olmaya devam eder ve bize insanın özündedeğişebileceğini, gelişebileceğini ve hidayete erebileceğini göz önündebulundurur.


İnananlar ve arayış içinde olanlar için Hz. Yunus’un hikayesi şüphe ve umutsuzlukanlarında bir umut ışığı sunar. Hatalarımızın ve günahlarımızın büyüklüğüneveya iman yolundan ne kadar uzaklaştığımıza bakılmaksızın hepimizin merhametledonatılmış bir geri dönüş yolu olduğunu vurgular. Modern yaşamınkarmaşıklıkları ile uğraşırken Hz. Yunus'un mirası imanın kalıcı gücünün,kurtuluş ve kefaretin hep mümkün olduğunun ve Allah’ın (c.c.) bize doğru yoladönmemiz için sürekli fırsatlar sunduğunun bariz kanıtı olarak hayatımızın birparçası olmaya devam eder.

Balığın karnındayken Allah'a (c.c.) tövbede ederken Hz. Yunus'un ettiği dua sarsılmaz imanın ve samimi bir şekilde tövbe etmenin gücünü hatırlatır.


Hz. Yunus (a.s) Duası - La ilahe illa Ente Subhaneke ınni Kuntu Minezzalimin veya Yunus (a.s.) Duası Temperli Cam İslami Tablo ile en karanlık günlerinizde bile Peygamber Yunus'un ettiği tövbe duasını günlük hatırlayabilirsiniz. 50.000'den fazla müşterinin takdirini kazanan bu parçalar sadece sanatsal bir yaklaşım olmanın ötesine geçerek yüzlerce insan için umudun ve azmin sembolü olmaktadır.