İslami Kufi Tablo Modelleri

İslami Kufi Tablo Modelleri Nelerdir

Hat sanatının en eski yazı türü olan Kufi yazı stilinin en önemli özelliği geometrik bir formda olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’in ilk örnekleri de kufi yazı ile yazılmıştır. İslam mimarisinde ve kitabelerde örnekleri olan kufi yazı ile günümüzde daha çok kufi tablo olarak karşılaşılır. Kufi yazının görsel açıdan estetik bir görünümde olması duvar sanatı için tercih edilen tablolar olmasını sağlamıştır. Bu şekli ile artık kâğıt üzerinde sık kullanılmayan bu yazı sanatı, unutulmaya mahkûm kılınmamıştır. İslami duvar sanatı olarak evlerde yer alan Kufi yazı sanatı ve kufi tablo ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Kufi Yazı Sanatı Nedir? Türleri Nelerdir?

Kufi yazı kaynağının daha eskilere dayandığı ile ilgili inanışlar olsa da yaygınlaşması Hz. Ali’nin Kufe şehrini merkez olarak seçmesi ile başlamıştır. Kufe şehrinde ortaya çıkan ve kufi ismini alan bu yazı çeşidi 9. yüzyıla kadar kâğıt üzerinde aktif bir şekilde kullanılmıştır. Estetik görüntüsü ile 12. yüzyıla kadar mimari eserlerde sık sık karşılaşılan kufi yazının 15. yüzyıla doğru kullanımı azalmıştır. Günümüzde kufi tablo olarak sık karşılaştığımız Kufi Yazı hat sanatının en önemli çeşitlerinden biridir ve bu özelliği ile diğer yazı türlerini doğuran bir yazı çeşidi olarak da bilinir.

Kufi hat sanatında tüm harfler köşeli ve düz çizgilerden oluşan, estetik ve geometrik bir yazı türüdür. Kuran harflerinin, düzenli, yatay ya da dik ve sert hatlar ile yazılması ile oluşur. Kufi yazı genel olarak aynı hatlara sahip olsa da yazan hattatın sanatkarlığı ve geçen zaman içinde farklı türleri ile karşılaşılmıştır. Temel olarak elif harfi daire ve nokta temel alınarak belli ölçüler içinde şekil verilerek yazılmış ve buna göre usulü ortaya konmuştur. 

Kufi yazı sanatı yazma ve yapma olarak iki şekilde icra edilir. Kufi yazma hattatın kalem ile yazdığı abide yazıdır. Kufi yapma ise cetvel, pergel, gönye gibi aletler kullanılarak çizilmek ve resmetmek sureti ile yazılan yazılardır. Bunların dışında Kufi Yazı türleri şunlardır:

  • İnce kufi
  • Mağribi kufi
  • Modern kufi
  • Örgülü kufi
  • Celi kufi
  • Tezyini ve çiçekli kufi
  • El-kufiyyu’l Murabba

Kufi Tablo Modelleri Nelerdir?

Kufi hat sanatı günümüzde yaşam alanı olan evlerin duvarlarında varlığını sürdürmektedir. Geometrik şekli itibari ile duvar sanatı için uygun eserlerdir. Tek parça olduğu gibi birden fazla kufi yazı ile yazılan tablo kombini yapmak da mümkündür. Kufi yazılı İslami tablo dini değerleri yansıtma ve hatırlatmanın yanında modern bir tasarım da sunar. Geçmişin değerlerini günümüz ile buluşturan önemli bir sanat dalıdır.

Kufi hat sanatı çeşitli malzemelere uygulanarak duvar sanatı olarak sergilenebilir. Ahşap, metal gibi materyallerin boyanması ile elde edilir. Kufi tablo çeşitleri şu başlıklar altında incelenebilir: 

Ahşap Kufi Tablo

Ahşap MDF üzerine yazılan veya lazer kesim uygulanan kufi tablo çeşididir. Ahşap kufi tablo doğal hali ile veya üzerine boya uygulanarak da kullanılabilir. 

Metal Kufi Tablo

Dayanıklı çelik malzemeye lazer kesim uygulanan kufi hatlı dini tablo modelidir. Metal tabloya altın sarısı, gümüş rengi gibi parlak renklerin yanında evin tasarımına uygun farklı renkler ile mat boyalar da uygulanabilir. 

Akrilik Kufi Tablo 

Genellikle ahşap kufi tablo üzerine uygulanan akrilik boyalar suya ve neme dayanıklı iç ve dış mekanlar için uygun boya çeşididir. Evlerde bulunan duvarlara uygun sayısız renk seçeneği ile manevi olarak değerli bu tabloları tasarım olarak da güzelleştirir.

Dijital Baskılı Kufi Tablo

Günümüz teknolojisinde bilgisayar üzerinde yazılan kufi hat yazılarını kanvas kumaş üzerine baskı yolu ile uygulanmasıdır. Sayısız çeşit ve renk tasarımı sunan kanvas tablolar, modern aynı zamanda ekonomik kufi tablo modelleridir.

 

Oldukça geniş bir alana yayılan İslam coğrafyasının bilinen en eski yazı çeşidi olan kufi hat sanatı köşeli ve düz çizgiler ile yazılan bir hat sanatıdır. Kalem ile yazma ya da araç ile çizme yolu ile icra edilen bu sanat günümüzde tablo olarak evlerin duvarlarında yerini almaktadır. Kufi tablo ahşap, metal ya da akrilik çeşitleri ile ve içeriğindeki manevi olarak değerli inancı yansıtan ayetler ve dualar barındırır. Kufi tablo modelleri günümüz teknolojisi ile bütünleştiği zaman oldukça modern ve estetik eserler ortaya çıkar.

Siz de Kufi hat sanatına ilgi duymakla beraber evinizde sergilemek ya da hediye etmek amacı ile kufi tablo örnekleri için İslamic Wall Art ürünlerini inceleyebilir ve hemen sipariş verebilirsiniz.

 


Yorum yap

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.